Η μεγέθυνση καταστάσεων ή καταστροφοποίηση είναι ένας πολύ συχνός τρόπος σκέψης που οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές.
Στη Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία αποτελεί μια από τις γνωστικές στρεβλώσεις ή αλλιώς διεργασιακά λάθη. Μερικά παραδείγματα καταστροφοποίησης είναι:
•Σε μια σχέση μπορεί κάποιος μετά από ένα καβγά να πιστεύει ότι αυτό είναι το τέλος της σχέσης παρόλο που προηγούμενοι καβγάδες είχαν επιλυθεί και η σχέση γενικά είναι υγιής.
•Σε περιπτώσεις όπου έχουμε άγχος υγείας μπορεί ένας ήπιος πονοκέφαλος να οδηγήσει σε σκέψεις όπως «κάτι σοβαρό έχω, μάλλον έχω όγκο στον εγκέφαλο» αγνοώντας την πιθανότητα ο πονοκέφαλος να οφείλεται σε μια απαιτητική μέρα.
•Στο χώρο της δουλειάς κάποιος λαμβάνει ανατροφοδότηση και καταστροφολογεί πιστεύοντας ότι θα απολυθεί και δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει άλλη δουλειά παρόλο που η πρόθεση του εργοδότη ήταν να τον βοηθήσει να βελτιωθεί.
•Πριν από μια παρουσίαση κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι ξεχνά τα λόγια του, ρεζιλεύεται μπροστά στο κοινό και θα είναι για πάντα ντροπιασμένος.
Στη θεραπεία μαθαίνει κανείς να αναγνωρίζει πότε καταστροφολογεί και μαθαίνει να τροποποιεί αυτό το μοτίβο σκέψης υιοθετώντας πιο ρεαλιστικές ερμηνείες για κάτι που συμβαίνει. Μαθαίνει επίσης να διαχειρίζεται το άγχος και την πίεση με τεχνικές χαλάρωσης, γείωσης και ενσυνειδητότητας.